divendres, 8 de juliol del 2011

Finite incantatem: s'acaba la màgia de Harry Potter



La capital britànica va reunir ahir les mirades de milers de pottermaníacs d’arreu del món ja que va celebrar la première de la darrera pel·lícula de la saga Harry Potter que posa punt i final a l’aclamat fenomen de masses juvenil.

Després d’unes quantes hores d’incertesa, el Sol va despuntar a Londres convertint la més memorable de les premières, que tanca la història del jove mag interpretat per l’actor anglès Daniel Radcliffe, en la primera gala on la pluja no va ser la convidada d’honor. La preparació ho deia tot ja que no hi va faltar res: ni les pantalles gegants que estaven retransmetent l’esdeveniment en directe, ni els enormes cartells i pancartes amb imatges de les set entregues anteriors, ni els 250 periodistes que hi havia acreditats. Tampoc hi va faltar la característica catifa vermella, aquesta vegada, de gairebé un quilòmetre i mig, que va ser la més llarga que Londres ha vist mai. La catifa va unir la Trafalgar Square, seu de l’esdeveniment,  a la Leicester Square, on s’havien celebrat les premières anteriors i on es visionaria el film.
Trafalgar Square

Van ser 9.000 els pottermaníacs que van assistir a l’encontre, aprofitant que seria l’última vegada que podrien veure junts els seus ídols. Hi havia des de qui anava disfressat dels personatges de les novel·les de J.K. Rowling, qui s’havia pintat al front la característica cicatriu en forma de llamp, qui duia tatuatges amb les frases més cèlebres dels llibres, qui s’havia vestit amb els colors d’alguna de les quatre cases de Hogwarts o qui sostenia pancartes amb missatges tan emotius com: “Seguidors de Harry Potter fins a la mort” o “Gràcies per la meva infància”. Altres, van optar per lemes més picarescos com: “S’ha acabat Harry Potter. Ens veiem a teràpia”. Tots ells eren fans que procedien de tots els indrets del món, com la Nicole Beaudet, de 22 anys, que havia vingut des de Vancouver amb el seu germà Scottie i la seva amiga Lauren o en Robert Connor, que s’havia gastat 5.000$ per tenir lloc a l’esperada première.

Emma Watson (Hermione Granger) i Daniel Radcliffe (Harry Potter)

L’emoció també va quedar palesa entre els actors, sobretot en el Daniel Radcliffe (Harry Potter), el Rupert Grint (Ron Weasley) i l’Emma Watson (Hermione Granger), que van començar els llargmetratges amb poc més de deu anys i ara, amb més de vint, ja tenen un renom en el món del cinema. “Créixer al costat de l’Hermione m’ha convertit en millor persona ja que ella ha estat per a mi com una germana i tots aquests anys, que he passat amb tot l’equip de rodatge, han estat, sens dubte, els millors de a meva vida”, va dir Watson, entre llàgrimes. “Jo, de fet, encara no me’n faig a la idea que tot s’hagi acabat”, va afegir Grint. La creadora dels llibres, la multimilionària J.K. Rowling, també es va desfer en plors, commocionada per aquell moment tan especial. Rowling va agrair als actors que haguessin donat vida als personatges que ella havia creat i també va donar les gràcies als seus seguidors, per tot el suport que li havien donat i l’entusiasme amb què s’havien llegit les seves novel·les, que els havia portat a acampar a Londres diversos dies abans de la première.

El productor del film, David Heyman, també va alabar els tres joves protagonistes de la saga: “Malgrat el fenomen de masses que ha suposat tota la saga de Harry Potter, en Daniel, l’Emma i en Rupert han estat tres joves molt humils, entusiastes i generosos”. Tant ell com el director de les quatre últimes pel·lícules, David Yates, lamentaven, però, que aquest final suposarà la fi de la que ha estat una petita indústria capaç de generar molts llocs de treball ja des de la primera pel·lícula, estrenada l’any 2001. Tot i així, l’esforç invertit en els set primers llargmetratges ha donat els seus fruits ja que, en total, els films han recaptat 6.400 milions de dòlars i s’espera que la darrera entrega, la primera de totes elles en 3D, superi amb escreix els beneficis de les anteriors.
HarryPotter i les relíquies de la mort (Part II), revelarà el final de la història del jove mag Harry Potter que, juntament amb els seus companys, el Ron Weasley i l’Hermione Granger, haurà de destruir els quatre horricreus restants, que contenen parts de l’ànima de Voldemort, abans d’enfrontar-se amb ell per última vegada. La pel·lícula, però, també comptarà amb diversos moments d’humor i de romanç, ja que l’Hermione haurà de definir els seus sentiments d’una vegada per totes.
És evident, però, que per molt que s’acabin les pel·lícules, el nom de Harry Potter seguirà sonant, ja que ha marcat tota una generació. I és que J.K. Rowling ha fet enlairar el gènere fantàstic fins als núvols amb la seva saga de set llibres que ha deixat una empremta inesborrable a milions de persones d’arreu del món, sobretot als més joves, que han crescut amb els seus llibres, tal i com els hi ha passat als tres protagonistes de les pel·lícules. Però el “fenomen Harry Potter” no només ha afectat als lectors sinó que fins i tot la societat britànica ha canviat, introduint paraules com ara muggle (persona no-maga) a l'Oxford Dictionary of English o bé elaborant segells dedicats a cadascun dels set volums.


1 comentari:

  1. La Rowling ha creat, sens dubte, un món que passarà a la història: un clàssic de la literatura moderna infantil; i els clàssics, no passen mai de moda. Així doncs, "Harry Potter" ha marcat una etapa en el transcurs literari de tots els temps!

    ResponElimina